Hvorfor og hvordan bruke digitale verktøy i barnehagen?

Etter å ha hørt på podcasten Bærepod fra Ilabekken barnehage skal jeg i dette innlegget se på hvilke begrunnelser de har for å bruke digitale verktøy i barnehagen og hvordan de bruker dem.

I Ilabekken barnehage har de vært opptatt av å kunne skape ett fellesskap ved å jobbe med digitale verktøy. De ser viktigheten av å få med seg hele personalgruppa og de er opptatt av å løfte hverandre frem og spille hverandre gode.

Rammeplanen sier at «Barnehagens digitale praksis skal bidra til barnas lek, kreativitet og læring. Ved bruk av digitale verktøy i det pedagogiske arbeidet skal dette støtte opp om barns læreprosesser og bidra til å oppfylle rammeplanens føringer for et rikt og allsidig læringsmiljø for alle barn. Ved bruk av digitale verktøy skal personalet være aktive sammen med barna» (Udir, 2017, side 44). Dette er noe jeg opplever at de har stort fokus på i Ilabekken barnehage. De ønsker å trekke digitale verktøy inn i det pedagogiske arbeidet og de ser muligheten det gir for å skape gode læringssituasjoner.

I starten av dette arbeidet etablerte de en arbeidsgruppe med ansatte fra hver avdeling for å kunne inkludere og ansvarliggjøre alle til å ta del i dette arbeidet. De startet med å ta i bruk verktøy som var enkelt å sette seg inn i og gjøre til en naturlig del av det daglige arbeidet i barnehagen. De er svært opptatt av at dette ikke er noe som må komme istedenfor, men noe som skal være i tillegg til. Det skal være en god støtte i det pedagogiske arbeidet og de ansatte må være engasjerte og deltagende sammen med barna, som igjen vil bidra til å skape engasjerte, nysgjerrige og undrende barn.

Foreldresamarbeid er en sentral del av dette arbeidet. Det er viktig å få foreldrene til å forstå fordelene ved å bruke digitale verktøy i barnehagen og se at dette skal bidra til at barna blir produsenter fremfor å være passive mottagere. Det har også vært et mål om å skape en god og tettere relasjon til foreldrene. Gjennom digitale verktøy har de fått flere muligheter til å kunne vise frem hva de jobber med i barnehagen som for eksempel å kunne vise filmer fra turer eller prosjekter de har jobbet med i barnehagen.

Når jeg går inn på hvordan de bruker disse verktøyene nevner de flere ting. De har tatt i bruk GoPro kamra som kan brukes på flere ulike måter. Det kan senkes ned i vannet for å kunne se der vi ellers ikke får sett. Det kan også settes på ett barn når de er på tur. Da kan filmen tas med tilbake for å se på turen igjen sammen med barna og i etterkant snakke om hva de opplevde på tur. Filmen kan også brukes til refleksjon for de ansatte i ettertid. Smarttavle har blitt brukt i mindre grupper hvor personalet har åpnet opp for at barna kan få utforske og da sett at dette har vært en god sosial arena. Det har skapt rom for turtaking, det å hjelpe hverandre, samarbeide og ikke minst en god støtte til en språklig arena. De har også tatt i bruk Green screen som har blitt brukt til å skape fortellinger og digitale microskop til å studere ulike ting. Dette har blitt tatt i bruk sammen med Ipad.

I Ilabekken barnehage har det vært viktig at de digitale hjelpemidlene er tilgjengelig for barna på lik linje som duplo og andre leker. Flere av tingene kan også være naturlig å ta med seg på tur. Barnehagen kan være en arena for å skape ett så likt utgangspunkt som mulig for barna og kunne med det utjevnet ett sosialt skille.

For meg virker det som de har kommet langt. De har skapt et stort engasjement i personalgruppa og de er opptatt av å ha med seg alle og spille hverandre gode. De har startet i det små med noen konkrete enkle verktøy og etter hvert i arbeidet har de fått mer kunnskap og engasjerte voksne. Ved å lytte til denne podcasten og høre om hvordan de har jobbet med dette og ikke minst fått med seg hele personalet, tenker jeg at dette kan være en positiv motivasjon til å også kunne sette i gang dette arbeidet i egen barnehage.

Kilder

Digitale verktøy med Ilabekken barnehage – Bærepod – Enbærekraftig barnehage pod | Podcast on Spotify

Utdanningsdirektoratet, (2017). Rammeplan for barnehagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *